Kako moramo odstraniti klopa

Kako odstraniti klopa je problem s katerim se letno ukvarjajo obiskovalci gozda ter drugih naravnih žarišč.

Vprašanje kako najbolj enostavno odstraniti klopa je najpogostejše v času, ko traja sezona klopa. Klopi so najbolj aktivni od maja do junija, ugriz pa je možen od februarja ali marca do novembra ali celo decembra. V izjemnih primerih se bomo z vprašanjem kako najlažje odstraniti klopa ukvarjali tudi pozimi. Klop je žival, ki ima izredne sposobnosti preživetja. Možnost ugriza pozimi je mogoča na območjih, kjer ima ugodne temperature in skrivališče. To je lahko listje, ki ga rejci živali prinesejo v hleve.

Listje je eno od priljubljenih naravnih skrivališč klopa, v hlevu pa ima klop temperature, ki mu omogočajo nadaljnji razvoj. V takem primeru bo klop skušal čim prej najti gostitelja, na katerem se bo lahko hranil nekaj dni. Ko se nahrani pade na tla ter si poišče varno zavetje, kjer se bo lahko neovirano razvijal do naslednje razvojne stopnje.

Ob zgodnjih terminih ugriza ali ob splošno ugodnih življenjskih pogojih, je torej vprašanje kako bomo odstraniti klopa aktualno skoraj celo leto, v izjemni primerih dejansko celo leto. Klop se ob ugrizu v začetku leta ter topli jeseni lahko v istem letu razvije v višjo razvojno stopnjo. Kar z drugo besedo pomeni, da bo klop ugriznil dvakrat oziroma si bo dvakrat v istem letu poiskal gostitelja. V večini primerov pa je vprašanje kako varno odstraniti klopa aktualno enkrat leto. Klop z drugo besedo največkrat ugrizne gostitelja enkrat letno, se na njem hrani nekaj dni, potem pa odpade in si poišče zavetje ter obmiruje in se razvija do naslednjega leta. Naslednje leto je vprašanje kako brez neljubih posledic odstraniti klopa, spet aktualno. In tako naprej vse do najvišje razvojne stopnje klopa.

Kako odstraniti klopa: samostojno ali s tujo pomočjo, je pogosta dilema ljudi, ki se veliko gibajo na območjih naravnih žarišč.

https://www.sos-klop.si/lymska-borelioza

 

Podobne objave:

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *