Krema kot kozmetično sredstvo

Kozmetika je skupno ime za vse snovi, ki se uporabljajo za to, da spremenijo izgled ali vonj človeškega telesa. Tako med kozmetiko uvrščamo kreme, parfume, šminke, lake za nohte, gele, deodorante, šampone in podobne izdelke.

Torej pod kozmetiko (npr. kozmetika Nabla) sodijo tudi različne vrste krem. Pojem krema je zelo širok. Beseda krema izhaja iz grškega jezika, v katerem pomeni mazati. Krema kot taka pa pomeni različne pripravke. Delimo jih na tekoče do pastasto sredstvo za nego kože (npr. krema za sončenje, porjavitvena krema …) ali vsako drugo podobno sredstvo (krema za čevlje); težko tekoča penasta sladica (npr. vanilijeva krema); v farmacevtskem smislu pa je krema posebna oblika farmacevtske oblike.

Krema kot farmacevtska oblika je torej v obliki emulzije, ki je sestavljena iz vodne in oljne faze. Za stabilizacijo emulzije je potreben dodatek emulgatorjev, ki pa lahko povzročijo tudi alergijsko reakcijo. Običajno se kreme uporabljajo za aplikacijo na koži, redkeje pa tudi na sluznicah (vaginalne kreme in rektalne kreme).

Kreme ločujemo po sestavi emulzije

Glede na sestavo emulzije ločimo dve vrsti krem in sicer sta to:

  • krema olje v vodi (oljne kapljice so dispergirane v vodni fazi)
  • krema voda v olju (vodne kapljice so dispergirane v oljni fazi)

Prednost krem olje v vodi je namreč v tem, da se lažje sperejo in so zato manj mastne; zatorej se veliko uporabljajo predvsem v kozmetiki. Že same po sebi imajo vlažilne lastnosti in preprečujejo izsušitev kože. Kreme voda v olju so sicer manj prijetne za uporabo, vendar se uporabljajo predvsem za vgraditev hidrofobnih učinkovin.

Kakorkoli že na trgu se najde krema za vsakogar izmed nas.

Vas zanimajo teme o kozmetiki kot je bil ta članek? Potem si preberite tudi članek: Dolgoobstojna kozmetika Wibo za vroče poletne dni.

Podobne objave:

admin

Related Posts

Read also x