Še pravočasno se zaščitite pred razširjenimi venami

Še pravočasno se zaščitite pred razširjenimi venami

Strokovnjak svetuje: Še pravočasno se zaščitite pred razširjenimi venami

Piše Marko Jazbec, svetovalec za zdravo življenje in strokovnjak za težave z razširjenimi venami

V svoji dolgoletni praksi sem srečal veliko ljudi, ki so se uspeli trajno znebiti razširjenih ven ali vsaj ublažiti tegobe, ki jih povzročajo. Vendar pa večina ljudi pozno poišče pomoč, ali pa poskuša težavo rešiti na svojo roko.

Na splošno ljudem svetujem, da živijo zdravo, da jedo zdravo hrano in da se ukvarjajo z določeno športno dejavnostjo ter da ne uživajo alkohola in cigaret. Večurno stoječe delo je treba tu in tam prekiniti, da sprostite oziroma omilite pritisk na vene.

Ženske bi se morale izogibati visokim petam ali njihovo uporabo zmamjšati vsaj na minimum, saj nošenje visokih pet ovira normalen pretok krvi, kar lahko povzroči boleče vene na nogah.

En način preventive je dvigovanje nog med sedenjem in ležanjem. Kakor tudi nošenje kompresijskih nogavic čez dan. Te nogavice se ne priporočajo samo ljudem z razširjenimi žilami, temveč služijo tudi kot preventiva. Nositi bi jih morali vsi, ki imajo stoječe delo.

Če se pojavijo nekateri simptomi razširjenih ven, je pomembno, da pravočasno poiščete pomoč, ker tako obstaja velika verjetnost, da boste težavo povsem odpravili.

Ko gre za razširjene vene na nogah in tudi na drugih delih telesa, so možnosti številne, vendar je vse odvisno od stopnje bolezni.

Tako obstaja krema za razširjene žile, kompresijska terapija z nogavicami in povoji, pa tudi nekatera zdravila, ki služijo kot podpora tem terapijam. Med temi zdravili pogosto nadjemo zdravila iz ljudske medicine.

Kot zadnja možnost pride na vrsto venska, klasična ali laserska operacija. V zadnjih letih se vedno bolj uporablja sklerozacija – odstranjevanje ven in kapilar z vbrizgavanjem različnih vrst tekočin ali pene. Vsaka od teh operativnih možnosti ima lahko posledice, kot so okužba, slabost, bolečine in krvni strdki, ki lahko privedejo do dodatnih posegov.

Zato je pomembno, da ohranite zdrav življenjski slog in se pravočasno obrnete na zdravnika, če opazite kakršnekoli simptome razširjenih ven. Le tako se boste izognili operaciji.

Podobne objave:

admin

Related Posts

Read also x