Spet težave s hlajenjem računalnika

Prednosti odprave napak v prenosnikih in namiznih sistemih

Vedno znova se sprašujemo, kakšen računalnik si moramo sploh kupiti. Naj bo to prenosnik ali stacionarni oziroma namizni računalnik. Zdi se, da je bila odločitev včasih veliko lažja, a danes je pač tako, kot je. Izbire je veliko in marsikoga zavedejo številke. Vidi, da so cene prenosnikov nižje, kot od stacionarnega računalnika in se odloči, da si ga bo kupil, saj lahko z njim naredi isto. Seveda pri večini ljudi, ki dela samo v pisarniških programih ter na internetu to v resnici velja. A še vedno gre tudi za udobje dela in to pri prenosnem računalniku ni enako.

Zahtevnejši uporabniki ne razmišljajo dolgo

Če pa ste zahtevnejši uporabnik in bo vaš računalnik obdeloval tudi slike, morda celo video in boste na njem odigrali tudi kakšno igro, potem si vseeno omislite zmogljivejšo napravo. Takšne potrebujejo tudi druge naprave, kot so grafične kartice, delovni spomin, procesor in še kaj. Vedeti je tudi treba, da so prenosniki manjši in imajo težave s hlajenjem. Ravno prej omenjene grafične kartice pa znajo biti problematične, kajti med delom se tako segrejejo, da se lahko računalnik preventivno ugasne, da se ne bi poškodoval.

Hlajenje, hlajenje, hlajenje,…

Tako je zelo pomembno poskrbeti za dobro hlajenje. Dodaten hladilnik ali ventilator si lahko kupite in namestite pod računalnik, pazite tudi, da ga ne boste držali v naročju, saj ga tako še dodatno grejete, dobro je tudi, da ga umaknete od mize ali druge površine. Kolega je to naredil tako, da je preprosto na vse štiri strani računalnika dal plastične zamaške od plastenk. Druga možnost sta dve daljši letvici, kjer vsako položite na eno stran ali pa eno zgoraj in eno spodaj. Spet ste računalnik malce odmaknili od mize in manj se bo pregreval. Na koncu je seveda pomembno še to, da je računalnik čist. Umazanija se v njem hitro nabere. Prav, lasje in še kaj se tako znajdejo v drobovju računalnika in ta se ne more več dobro hladiti. Vsake toliko časa ga je zato potrebno očistiti. Pri tem niti prenosniki, niti stacionarni računalniki niso nobena izjema, prah pride pač povsod.

Vsekakor je potrebno vedeti, da brez grafične kartice, pa naj ta pregreva prenosnik ali ne, računalnik pač ni enako zmogljiv. To pa tudi pove, zakaj so stacionarni računalniki še vedno tako popularni. Z njimi namreč brez težav opravljamo zahtevnejša opravila, pri katerih se prenosni računalniki hitro pregrejejo. Grafične kartice vam v osebnem računalniku na mizi ne bodo delale težav, tam s hlajenjem tudi ni problema, saj lakho namestite dodatne ventilatorje.

Podobne objave:

admin

Related Posts

Read also x